Îlot 13B
Het eerst opgeleverde deel van de herontwikkeling van de Rives de la Haute Deûle is een voormalige industriële woestenij van meer dan 100 hectare, gelegen aan de westkant van Lille. Het gebied, gekenmerkt door schaalverschillen tussen het architectonische, industriële, religieuze en residentiële erfgoed, strekt zich uit langs het kanaal van Deûle; deze vormt een zachte grens tussen het zuiden en het noorden van de wijk, welke beiden volop in verandering zijn. De aanwezigheid van het kanaal, een sterk element van dit landschap, is een belangrijke troef in de transformatie geweest.
Het transformatieproces is in 2009 begonnen met de renovatie van de textielfabriek Le Blan-Lafont. Vandaag de dag beslaat Euratechnologies een centrale locatie in het nieuwe district, speelt het de rol van start-up incubator en ontwikkelt het zich als een kennis- en innovatiecentrum gespecialiseerd in digitale technologieën en onderzoek. Het overkoepelende herontwikkelingsproject, onder leiding van Soreli met een masterplan van Pranlas Descours Architectes en Bruel Delmar landschapsarchitecten, voorziet in de ontwikkeling van verschillende openbare ruimtes parallel aan het kanaal om deze beter bereikbaar en toegankelijk te maken. Dit stedenbouwkundige patroon vertakt zich tot in de verschillende functionele kavels, Îlots genoemd, die tussen de groene ruimtes langs het kanaal zijn gesitueerd. Het stedenbouwkundig raster verbindt zo de bestaande wijken met de nieuwbouw op het voormalig industrieterrein. De materialisatie is voornamelijk in baksteen en refereert aan de omliggende herenhuizen uit de jaren dertig.
Het door KAAN Architecten ontworpen Îlot 13B is gelegen aan de zuidoostelijke grens van het plangebied. Het is begrensd door vier openbare wegen en kijkt uit over het kanaal. Het complex, bestaande uit vier gebouwen, heeft een gemengd programma waarbij kantoren en woningen in één gebaar zijn samengebracht.
Het woonprogramma is gelegen aan de zuidkant van het kavel en bestaat uit 47 sociale huurwoningen (gebouw A) en 23 koopwoningen (gebouw B). Het onderscheidt zich door haar gebogen gevels die de knik van het kanaal volgen. Door een zorgvuldige en contemporaine materiaalkeuze met lichtbeige baksteen, ton-sur-ton voegen, blank geanodiseerd aluminium en glas gaat het project de dialoog aan met de bestaande omgeving. De uitstekende erkers zijn een hedendaagse herinterpretatie van de industriële boogramen en geven zo elk appartement direct uitzicht op de Deûle.
De twee kantoorgebouwen (gebouw C en D) aan de noordzijde van het kavel hebben royale vloeroppervlakken van respectievelijk 800 m2 en 420 m2. Beide gebouwen hebben voor hun energieprestatie het BREEAM Good certificaat ontvangen. Gekenmerkt door lichtgrijs geglazuurde betonnen gevels en brons geanodiseerde aluminium kozijnen, weerspiegelen de kantoren de beige tinten van aangrenzende bakstenen gebouwen.
De terreininrichting, bestaande uit bodembedekkers, vaste planten en verschillende grassen, is typerend voor de wijk Haute Deûle en strekt zich uit tot in het hart van het complex. Het groen op de begane grond is aangelegd rond verharde paden waarover bewoners makkelijk kunnen bewegen.
Het bevorderen van lichamelijke beweging voor zowel voetgangers als fietsers is een belangrijk doel van het ontwerp van de openbare ruimte van de wijk Rives de la Haute Deûle. In lijn met deze stedenbouwkundige ambitie is het parkeren in Îlot 13B zoveel mogelijk geclusterd. Parkeervoorzieningen voor de kantoren bevinden zich in de aangrenzende parkeergarage, bewoners parkeren in een overdekte garage op de begane grond van het complex.
Îlot 13B is ontwikkeld door Groupe Nacarat (gebouw B, C, D) en Logis Métropôle, Groupe Mon Abri (gebouw A). Het complex ligt naast het blok ‘Danon’, eveneens ontworpen door KAAN Architecten en opgeleverd in 2014.
Oplevering | 2021 |
Opdrachtgever | Nacarat, Rijsel; Logis Métropôle, La Madeleine |
Bouwkunding aannemer | Groupe Projex, Villeneuve-d’Ascq |
Fotograaf | Sebastian van Damme |